Izvēlne
Jūsu grozs

Emulsiju gatavošana

Emulsiju gatavošana
Emulsiju gatavošana
0.00€
  • Pieejamība: Pieejams
  • Produkta kods: 47832

 Kas ir emulsija?

Emulsijas ir divu, normālā stāvoklī nesavienojamu šķidrumu maisījums. Piemēram: krēmi un losjoni, kuri tiem gatavoti no ūdens un tauku bāzēm. Lai apvienotu šos divus, dabiskā vidē nesavienojamus šķidrumus, tiek izmantoti emulgatori.

Emulgatori darbojas kā saistviela starp abām emulsijām un neļauj tām sadalīties. Svaigā, dabiskā kosmētikā izmanto augu izcelsmes emulgatorus, kā Lamkrems, Emulsans, arī Tegomuls un Lecitīns, un dzīvnieku izcelsmes, kā lanolīns.

 Kā veidojas emulsija?
Emulsijas tiek veidotas visus trīs komponentus: ūdens fāzi, tauku fāzi un emulgatoru apvienojot kārtīgi maisot vai vēl labāk, kuļot ar mīklas miksera vienu kāju vai blenderi. Vislabāk izmantot tādus maisītājus, kas nav paredzēti putošanai, jo tie mazāk ievada emulsijās gaisu un emulsijas labāk uzglabājas. Bet pirmajiem 'mēģinājumiem un ātrai lietošanai (izlietot pāris nedēļu laikā, vai lietojot konservantu līdz 3 mēnešiem) var izmantot arī mazos piena putotājus. Bet tad jārēķinās ar maziem gaisa burbulīšiem emulsijā.

Shematiski Emulsija sastāv no:

Augu eļļa + Šķidrums
+
Emulgators
+
Konsistences veidotājs

Papildus, emulsijas bagātināšanai un vēlamā efekta iegūšanai var pievienot dažādas aktīvās vielas, ēteriskās eļļas, un arī konservantu.

Gatavojot emulsiju izdala 3 fāzes un konservēšanu, ja ir tāda vēlēšanās pagarināt produkta uzglabāšanas ilgumu un drošību:

Tauku fāzē ietilpst produkti, kas ir taukvielas, vai kas ir šķīstoši tikai taukvielās: eļļas, sviesti, konsistences veidotāji un emulgatori, kuri, atkarībā no receptes tiek kopā nosvērti un uzsiltdīti.

Ūdens fāzē ir ūdens šķidrumi un aktīvās vielas, kas arī tiek kopā nosvērtas un uzsildītas.

Aktīvo vielu fāzē ietilpst vielas, kas atkarībā no to īpašībām un termojūtības, izšķīdinātas neliekā ūdens daudzumā, tiek pievienotas emulsijām pašās beigās. Tie ir lielākā daļa aktīvās vielas, ekstrakti, ēteriskās eļļas.

Kā ceturto fāzi emulsiju gatavošanā var izdalīt arī konservēšanu, bet tā ir pēc katra izvēles.

Visas sastāvdaļas parasti tiek svērtas gramos, arī eļļas un citi šķidrumi, jo tādējādi var precīzāk noteikt attiecības un receptūras nianses. Otrs iemesls ir arī tas, ka tad jums mājas apstākļos ir vajadzīgi tikai svariņi, nav vajadzīgi arī mērcilindri ml nomērīšanai.
 

Nu ko, izmēģināsim pirmo, pašgatavoto emulsiju? :) Esiet droši, jums viss izdosies! Es esmu ar jums!


Iesaku kā pirmo izmēģināt roku krēmu vai vieglu sejas krēmu. Receptes un apraksti ir sadaļā krēmu gatavošana.

Emulsijas pagatavošanas soļi:

1. Nosveriet/sagatavojiet visus komponentus kā paredzēts receptē

2. Sagatavojiet divus karstumizturīgus stikla traukus - vārglāzes, vai ievārījuma burciņas.

3. Vienā no burciņām ievietojiet sagatavotos ūdens fāzes komponentus, otrā tauku fāzes komponentus, ievietot platā katlā, vai dziļā pannā un uzkarsēt līdz apm. 60-70 grādiem. Šo karstuma pakāpi var atpazīt arī bez termometra palīdzības, ja jums tas nav mājās pieejams, jo šajā karstuma pakāpē šķidrumā sāk veidoties mazi, sīki gaisa burbulīši gar trauka apakšu un malām. Uzkarsētos šķidrumus izņemiet no ūdens peldes.

4. Uzkarsēti ūdens fāzi ielejiet tauku fāzē un sāciet kārtīgi maisīt vai miksēt ar mikseri vai blenderi, līdz izveidojas balsts, krēmveida šķidrums. Turpiniet miksēt, līdz krēms atdziest līdz remdenai, ķermeņa temperatūrai.

5. Atdzisušā, gatavā krēmā iemaisiet aktīvās vielas un konservantus.

6. Iepildiet sagatavotā krēma trauciņā

Heijā, jūsu pirmais krēms ir gatavs! :)

Atsausksmes

Uzrakstīt atsauksmi

Slikti Labi