Izvēlne
Jūsu grozs

Ksilīts, jeb ksilitols

Ksilīts, jeb ksilitols
Ksilīts, jeb ksilitols
Ksilīts, jeb ksilitols
Ksilīts, jeb ksilitols
2 - 3 Dienas
Ksilīts, jeb ksilitols
Ksilīts, jeb ksilitols
Ksilīts, jeb ksilitols
Ksilīts, jeb ksilitols
Ksilīts, jeb ksilitols
0.00€
  • Pieejamība: 2 - 3 Dienas
  • Produkta kods: 4771a
Ksilitols, ko citās valodās mēdz dēvēt arī par bērzu cukuru, ir dabīgs saldinātājs, ko pārtikā lieto un pazīst ar kodu E 967. Tāpat kā sorbīts, arī šis saldinātājs ir sastopams dažādos augļos un dārzeņos: puķkāpostos, plūmēs, zemenēs, avenēs. Tas sastopams dažu koku koksnē, piemēram, bērzos. Ksilolu izstādā arī cilvēka organisms – aknas, tādēļ šī viela cilvēka organismam ir labi pazīstama. Savukārt dzīvniekiem šī viela organismā nav sastopama un ksilitolu nedrīkst lietot mājdzīvniekiem, suņiem un kaķiem.
Šīs saldinātāja ieguves veids ir komplicēts, tādēļ tas ir samērā dārgs salīdzinoši ar tirgū sastopamajiem saldinātājiem. Dažkārt ksilitolu iegūst no bērza koksnes, bet pamatā no kukurūzas vālīšu pārpalikumiem, pēc graudu ražas novākšanas, jo ieguve no bērza ir sarežģītāka un bērzi atjaunojas daudz ilgstošāk kā kukurūza, ko var izaudzēt ik gadus. Ir veikti virkne pētījumu, par ksilitola pārsteidzoši pozitīvo iedarbību uz zobiem un mutes dobumu, kā arī cilvēka organismu kopumā. Tas ir tikpat salds kā cukurs, bet tā enerģētiskā vērtība ir par 40% zemāka ar ļoti zemu glikēmisko (GI) indeksu – 7 (salīdzinājumam GI vīnogu cukuram ir 100), tādēļ ļoti piemērots arī diabēta gadījumā un citu cukura diētu gadījumā.
 
 
Ksilitola iedarbība
 
Ksilitolam ir ļoti efektīga iedarbība mutes higiēnā. Tas ierobežo kariesa izraisošā mikroba augšanu un mazina aplikumu un novērš tā atjaunotu veidošanos, stiprina zobu emalju un tādējādi nodrošina pret kariesa, skābju un citu mikrobu iedarbību uz zobiem un smaganām. Kā arī uzlabo elpas aromātu un mazina sausumu mutes dobumā, veicinot dabīgu gļotādas mitrināšanu. Ksilitola regulāra lietošana mutes dobuma higiēnā ierobežo arī citu kaitīgu, iekaisumu izraisošu baktēriju vairošanos. Tas ārstē arī paradontozi un mazina zobu jūtīgumu.
 
Vairāku gadu garumā veikto pētījumu rezultātā pierādīts, ka lietojot uzturā un mutes higiēnā ksilitolu, kariesa veidošanās, attīstība un zobu bojāšanās tiek daudzos gadījumos samazināta līdz pat 85 %. Jo agrāk bērni sāk mutes higiēnā izmantot ar ksilitolu bagātinātus produktus, jo veselāki zobi. Mātes, kas grūtniecības laikā lietojušas ksilitolu un pēc tam bērniem arī to turpina saņemt pēc piedzimšanas zobu tīrīšanas laikā, zobi ir daudz veselīgāki stiprāki un praktiski nebojājas. Ksilitola iedarbība ir ilgstoša, ja kādu laiku regulāti tiek lietos ksilīts, tā iedarbība jūtama līdz pat 5 gadiem.
 
 
Ksilitola lietošana
 
Ksilitolu lieto gan zobu pastās un želejās, gan vienu pašu kā mutes skalojamo, gan no tā veido konfektes. 
Tīrā veidā mutes dobuma higiēnai lieto ½ - 1 tējk. ksilitola pulveri paņem mutē, ļauj izšķīst siekalās un skalināt pa mutes dobumu apm. 2-5 min. Censties nenorīt un pēc tam izspļaut. Pēc šādas skalošanas nevajadzētu skalot muti un dzert vismaz 20-30 min. Šāda skalošana nodrošina ksilitola nokļūšanu visā mutes dobumā un starp zobiem, kur ar zobu birsti klāt nav iespējams tikt. Var pēc šādas skalošanas vēl ar mitru zobu birstīti patīrīt zobus, veicinot aplikuma mehānisku atdalīšanos. 
 
 
Ksilitolu var lietot arī kā cukura aizvietotāju pārtikā un ikdienā, bet iesaka lietot dienā ne vairāk kā 0,5 g/1 kg ķermeņa masas. Tātad, bērniem līdz 15 kg dienas deva ne vairāk kā 8 g, tas ir apm. 3 tējk. pulvera. (1 tējk. ~ 2 – 2,5 g ksilitola)
 
 
Daudzums
Tīrā veidā lieto 100 % pulveri.
Zobu pastās, želejās un pulveros ieteicams 15 – 35%
 
 
 
Receptes ar ksilitolu
 
 
 
 
 
Ksilitola bonbongas:
 
Uzkarsē ksilitolu mērglāzē līdz 130 grādiem, kamēr pulveris pilnībā izkusis un kļuvis šķidrs. Temperatūra nav jākontrolē, jo tiklīdz izkūst viss, tā gatavs pildīšanai.
Var pievienot dažus pilienus ēteriskās eļļas (apm. 1-2 pil. uz 10 ml) vai pārtikas aromeļļas, (lai gan tās nav dabīgas, bet sintētiskas).
Lai bonbongas būtu skābākas, pievieno nedaudz citronskābi. 
Krāsai var pievienot kādu pilienu biešu vai citas sulas.
Gatavo masu salej mazās formiņās, piem. silikona vai leduskubiņu, kas iepriekš izkaisītas ar ksilitola pulveri. Pēc sapildīšanas pārkaisa nedaudz pulveri arī formiņām no virspuses, tas veicinās tā ātrāku un labāku kristalizēšanos. 
Novieto siltā, sausā vietā sacietēšanai. Bonbongas ir pilnībā sacietājušas un gatavas pēc 24-48 stundām.
 
Optimāli būtu, ja vienas bonbongas svars būtu 1-3 gr., jo tā var izlietot vairākas x dienā pēc ēšanas un nepāsniegt vienas dienas devu, labākam rezultātam.
 
Bonbongas gatavošanas procesā var bagātinār arī ar kādu augu ekstraktu vai tinktūru, rēķinot uz 50 g ksilitola 2 g augu tinktūras, vai 1 pil.ēteriskās eļļas (piem anīss. uz 10 g ksilitola. Tādējādi iegūstot papildus efektu.
 
 
Saldās ksilitola puderkonfektes
 
20 g olas baltuma (apm.1 olas baltums. Ieteicams lauku olas, no zināma saimnieka)
230-240 g ksilitola
15 g akācijas sveķi (gummi arābiks)
 
Ar elektrisko rokas mikseri samiksē olu baltumu ar apm. 10 g ksilitola un kulšanas procesā pievieno arī akācijas sveķus. 
 
Sakultajai masai pievieno gandrīz visu pārpalikušo kslilitola pulveri un maisa/mīca līdz veidojas viendabīga mīkla. Šo miklu mīca tikmēr, līdz tā vairs nelīp pie rokām, pa drusciņai pievienojot atlikušo ksilitolu. Tikai uzmanīgi, nepievienot uzreiz visu un pa daudz, jo mīkla var kļūt trausla un lūstoša. Konistencei jābūt tādai, kas nelīp pie rokām un kuru ir iespējams izrullēt kā cepumu mīklu. 
Gatavo masu izrullē uz gludas virsmas, pakašā pakaisot nedaudz ksilitola, lai nelīp,  apm. 2-3 mm plānu. No izrullātās masas izspiež mazas formiņas vai sagriež nelielos kubiņos, kvadrātiņos vai rombiņos. 
 
Gatavās pūderkonfektītes atstāj izžāvēties apm 24 stundas.
 
Variācijām var pievienot garšai samaltu citronskābi, lai mazliet skābāks. Arī kādu augu pulveri apm. 5 g uz 100g ksilitola.

Atsausksmes

Uzrakstīt atsauksmi

Slikti Labi