Kaņepju eļļa

INCI: Canabis Sativa
 


Par kaņepju dzimteni tiek uzskatīta Āzija – Kaspijas jūras reģions. Senatnē no kaņepju šķiedras izgatavoja materiālus apģērbiem, gultas veļai, virvēm, jūras tauvām, zvejnieku tīkliem. Uzturā lietoja kaņepju sviestu.

 

Kaņepju eļļu iegūst no auga Cannabis Sativasēklām un to nevajadzētu jaukt ar kaņepju paveidu, kas satur 9-tetrahidrokanabinolu (THC), kas ir narkotiska viela.


Kaņepju eļļa ir zaļā krāsā, jo tai ir augsts hlorofila līmenis. Šī eļļa satur vērtīgas neaizvietojamās taukskābes – alfalinolēnskābi omega 3, omega 6 grupas taukskābes – linolskābi un gammalinolēnskābi. Sastāvā ir arī antioksidanti, proteīni, karotīni, fitosteroli, fosfolipīdi, baktericīdas vielas, kā arī daudz lietderīgas minerālvielas, ieskaitot kalciju, magniju, sēru, kāliju, dzelzi, cinku un fosforu. Kaņepju eļļa satur tik vērtīgos А, B1, B2, B3, B6, C, D, un E vitamīnus.

 

Kaņepju eļļai piemīt barojošas, atjaunojošas un aizsargājošas īpašības, tā piešķir ādai maigumu un elastību, dziļi mitrina, ātri iesūcas, neatstājot taukainu spīdumu, lieliski atjaunojot ādas struktūru. Kaņepju eļļa stiprina kapilāru sieniņas un, pateicoties spējai piesaistīt brīvos radikāļus, tā pasargā ādu no priekšlaicīgas novecošanās un kavē grumbiņu veidošanos. Kaņepju eļļa lieliski uzlabo matu stāvokli. Pievienota šampūniem un citiem matu kopšanas līdzekļiem, tā baro matus, uzlabo to struktūru, veicina augšanu, piešķir mirdzumu, mazina spurošanos un lūšanu, piedod elastīgumu un apjomu, kā arī atvieglo ķemmēšanu un veidošanu.

 

Ir izpētīts, ka viens no ādas sausuma iemesliem ir taukskābju trūkums. Salīdzinājumā ar citām eļļām, kaņepju eļļa satur īpaši daudz neaizstājamo taukskābju, tāpēc tās lietošana ādas kopšanā dod tūlītēju mitrinošu efektu, bet, lietojot regulāri, uztur ādā mitruma līdzsvaru un atjauno tās aizsargbarjeru. Kaņepju eļļas mitrinošo īpašību dēļ to lieto ekzēmas un psoriāzes ārstēšanā.

 

Pateicoties kaņepju eļļas antibakteriālajām un dziedējošajām īpašībām, tā ir lieliska sastāvdaļa īpaši jūtīgai ādai domātos kosmētikas produktos, jo ārstē saplaisājušu, apsārtušu ādu, niezi, izsitumus, nelielas skrambas un apdegumus. Ar eļļas sastāvā esošo taukskābju palīdzību, tā ir lielisks līdzeklis cīņā ar akni.

 

Kaņepju eļļa ieteicama arī taukainai ādai, jo atjauno tās dabīgās barjeras funkcijas un regulē tauku dziedzeru darbu un normalizē to izdalāmā sekrēta sastāvu un daudzumu.

 

Neseni pētījumi pierāda, ka kaņepju eļļa aizsargā ādu arī pret ultravioleto starojumu, tāpēc tā ir lieliska sastāvdaļa sauļošanās aizsargkosmētikā.

 

 

Pielietojums un ieteikumi


Kaņepju eļļu var pievienot visdažādākajiem kosmētikas produktiem – krēmiem, losjoniem, lūpu balzāmiem, masāžas un sejas eļļām, šampūniem, kondicionieriem, balzāmiem, ziepēm un citiem produktiem. Arī bērniem domātajā kosmētikā lietojama kā ādas mitrinātājs, ādas jūtīguma un bojājumu ārstējošs līdzeklis.

 

Kaņepju eļļā samitrinātu kompresi var tīt ap kāju pēdām, lai mīkstinātu raupjo ādu uz papēžiem, novērstu iekaisumus, sprēgāšanu, un mazinātu kāju sēnītes izraisīto niezi.

 

Kaņepju eļļa ir vērtīga ēterisko eļļu transportētāja - veicina to iekļūšanu dermas virskārtā un pastiprina to iedarbību.

 

Kaņepju eļļu nedrīkst karsēt. Ja kosmētikas produkts ir karsēts, kaņepju eļļu drīkst pievienot tikai, kad tas atdzisis.

Daudzums
Krēmos, losjonos un matu kosmētikā: no 2 līdz 20%.
Lūpu balzāmos un ziedēs: no 5 līdz pat 80%.

News


Jun
18
Jauna informācija sadaļā "Saules iedarbība uz ādu".

Jun
18
Jauna informācija sadaļā "Sauļojies droši un dabiski".

Mar
8
Jauna informācija sadaļā "Veselība".

May
28
Pievienota jauna sadaļa "Melno ķimeņu eļļa suņiem".

Seko Mums:
Pierakstīties jaunumiem:
Jūsu E-pasts:


Sadarbības Partneri:
Rudra