Skvalāns

 INCI: Squalane

 

Skvalēns, saukts arī par skvalāna eļļu, ir dzidrs, zemas viskozitātes lipīds bez smaržas un satur 5-12% dabīgo ādas hidrolipīdu. Augu izcelsmes eļļās tas ir pieskaitāms pie nepārziepjojamajām substancēm. Augstu dabīgā skvalēna saturu uzrāda amaranta eļļa- 8%; skvalēnu satur arī olīvu, palmu, rīsu asnu un kviešu asnu eļļas. Sākotnēji skvalēnu ieguva no haizivju aknām. Tādēļ arī nosaukums Squalus- latīņu valodā haizivs. Cilvēka organismā skvalēns rodas sebumā, tātad sviedrus veidojošajās šūnās kā blakusprodukts holesterīna sintēzei.

No kosmētikas industrijas viedokļa mīnuss ir tas, ka skvalēns ir nepiesātināts un var oksidēties. Šajā industrijā izmanto piesātinātu skvalēnu, tā saucamo skvalānu,  kam vairs nav nepiesātinātu dubultsavienojumu un tādēļ tas ir stabils un karstumizturīgs. Izmaksu dēļ to iegūst no olīveļļas spiešanas procesa atlikumiem (daži ražotāji to sauc par fitoskvalānu, tādējādi uzsverot tā izcelsmi).

 

 

Kosmētiskais pielietojums un apstrāde

 

Skavlāns ģenerē maigu, zīdainu, netaukainu ādas sajūtu un nerada niezi. Skvalāns labi ietekmē kosmētikas iesūkšanās spējas un ar savu zemo viskozitāti uzlabo emulsijas izplūšanas īpašības. receptūrās tas tiek izmantots kā lipīdu komponents. Šajā gadījumā jāņem vērā, ka dēļ tā zemās viskozitātes emulsijai ir šķidrāka konsistence. Arī matu kopšanas līdzekļos (piedeva šampūniem vai Leave In produktiem) skvalāns, pateicoties iepriekšminētajām īpašībām ir lietderīgi to izmantot kopā ar brokoļu sēklu eļļu- lieliski piemērots viegliem, dabiskiem matu kopšanas produktiem un emulsijām ar pigmentiem (tonālie krēmi).

Tas cilvēkiem (un ne citiem primātiem) rodas ādā holesterīna sintēzes procesā un tam ir spēja samazināt ādas dabīgo lipīdu oksidāciju un brīvie radikāļi tiek deaktivizēti. Ādas kopšanas līdzekļiem, kas paredzēti lietošanai vasarā, skvalāns ir ieteicams kā stabils lipīdu komponents.

Skvalāna eļļa/ skvalāns starp visiem pieejamajiem natīvajaiem, dabiskajiem taukiem ir vislabāk izplūstošais lipīds.

 

Skvalāns ir stabils un nekairinošs lipīds ādas kopšanas emulsijās, produktos, kas paredzēti lietošanai sauļošanās, pēc sauļošanās, tonālajos krēmos un matu kopšanas produktos.

 

 

News


Jun
18
Jauna informācija sadaļā "Saules iedarbība uz ādu".

Jun
18
Jauna informācija sadaļā "Sauļojies droši un dabiski".

Mar
8
Jauna informācija sadaļā "Veselība".

May
28
Pievienota jauna sadaļa "Melno ķimeņu eļļa suņiem".

Seko Mums:
Pierakstīties jaunumiem:
Jūsu E-pasts:


Sadarbības Partneri:
Rudra