E-vitamīns (INCI: Tocopherol)
E-vitamīna acetāts (INCI: Tocopheryl Acetate)
 
 
 
 
Dabīgais E-vitamīns jeb tocopherols ir eļļā šķīstošs un sastopams daudzās augu eļļās. Ar apzīmējumu tocopherols tiek apzīmēti dažādi E-vitamīna paveidi gan tīrie, gan arī dažādos savienojumos iegūti. Viens no populārākajiem, ko izmanto kosmētikas gatavošanā ir tocopherolacetāts jeb E-vitamīna acetāts, kas ir ar etiķskābi savienotais vitamīns. E-vitamīna acetāts atšķirībā no tīrā E-vitamīna ir ar 25 % vājāku iedarbību, toties stabilāks pret sairšanu skābekļa ietekmē. 
 
Visas augu eļļas satur tocoperolu lielākā vai mazākā koncentrācija. Visvairāk E-vitamīnu satur kviešu asnu eļļa, tad sojas  un avokādo eļļa. Stabilas un arī ar aukstu E-vitamīna saturu ir sezameļļa un sasha-Inci eļļas. 
 
E-vitamīns ir izcils antioksidants un labs brīvo radikāļu ķērājs. Līdzīgi kā D-pantenolam E-vitamīnam ir iekaisumu un niezi mazinoša iedarbība, tas veicina brūču ātrāku sadzīšanu. E-vitamīns sargā no UVA saules staru radītās priekšlaicīgās novecošanas, mazina vecuma pigmentācijas veidošanos, paaugstina mitruma līmeni ādā. 

 

 

Apstrāde

 

 

Tīrs E-Vitamīns ir biezs, viegli brūngans šķidrums. Tas it jūtīgs pret siltumu un skābekli, tāpēc E-vitamīnu nedrīkst karsēt. Tas jāiestrādā produktā tikai pēc pilnīgas atdzišanas. E-vitamīnu vēlams uzglabāt vēsā un tumšā vietā. Ar augstu tocopherola % saturošas eļļas drīkst īslaicīgi uzkarsēt līdz vajadzīgajai 65-80 grādu temperatūrai, bet tad arī tās ir nekavējoties jāpārstrādā, lai tās atkal atdzistu līdz vismas 50 grādiem, jo sākot ar šo temperatūru tocopherols noārdās. E-vitamīna acetāts ir noturīgāks pret karstumu.

 
 
Lietošanavisa veida kosmētikā, kam ir eļļas bāze. Īpaši labs ļoti sausām, saules sakairinātām un nobriedušām ādām, un saules aizsargproduktos. 
 
 
Daudzums: 1-2 %, speciālos produktos pat līdz 4-5 %.
 
 
 
Receptes ierosmei

Pretcelulīta eļļas želeja
Kazas piena "Putu krēms"
Lūpu balzāms herpes vīrusa profilaksei un ārstēšanai
Intīmsviestiņš
Matos paliekošs kondicionieris
Kamēlijas eļļas maska matu veselības uzlabošanai un spīdumam
Sauļošanās pieniņš ar SPF 25 un Sauļošanās losjons ar SPF 20
Nomierinoša, mitrinoša zeleja pēc sauļošanās
Losjons pēc sauļošanās
 
News


Jun
18
Jauna informācija sadaļā "Saules iedarbība uz ādu".

Jun
18
Jauna informācija sadaļā "Sauļojies droši un dabiski".

Mar
8
Jauna informācija sadaļā "Veselība".

May
28
Pievienota jauna sadaļa "Melno ķimeņu eļļa suņiem".

Seko Mums:
Pierakstīties jaunumiem:
Jūsu E-pasts:


Sadarbības Partneri:
Rudra