Avokadīns

INCI: Avocado Oil Unsaponifiables 

 

 

Avokadīns ir avokādo eļļas nepārziepjojamās daļiņas. Nepārziepjojamās daļiņas ir kāda pazīstama ķīmiska procesa rezultāts: izgatavojot ziepes tiek „pārziepjoti” tauki (augu eļļas un augu sviesti) ar sārmiem (piemēram,  NaOH - nātrija sārmu). Sārms savienojas ar eļļu un tauku taukskābēm un veido ziepju molekulas. Taču augu izcelsmes taukiem ir zināma substanču daļa, kuras nevar pārziepjot. Pie šīm nepārziepjojamajām substancēm starp citu pieder steroli (pazīstamākais dzīvnieku izcelsmes sterols ir holesterols, kas sastopams lanolīnā un tā dervivātos; augu izcelsmes sterolus apzīmē kā fitosterolus), alifātiskie spirti, skvalāns, karotinoīdi un arī taukos šķīstoši vitamīni. Pēc pārziepjošanās procesa šīs substances var izvilkt ar organisku šķīdinātāju. Ar īpaši augstu nepārziepjojamo substanču saturu izceļas avokdo un sojas eļļa, tādēļ tās izmanto produktos, kas paredzēti sausas ādas kopšanai. Arī izteikti dziedējošā, mitrinošā Šī sviesta (Shea Vittelaria subsp. paradoxa) iedarbība ir balstīta uz augsto nepārziepjojamo substanču saturu, kas var būt 6-11%.

 

Nepārziepjojamā avokado substance ir bālgana masa ar neizteiktu aromātu. Tirgū sastopama ar nosaukumu Avocadin. Avokadīns sastāv no (rafinētas) avokado eļļas un apmēram 25% koncentrētām nepārziepjojamajām substancēm.

 

Avokadīns jāuzglabā 15-25 grādu temperatūrā. Uzglabājot vēsākā vietā, fitosteroli izkristalizējas, savukārt, uzglabājot siltākā vietā nekā norādīts, eļļa var sadalīties. Taču uzkarsējot un apmaisot atkal tiek iegūta viendabīga masa. Avokadīnu var uzkarsēt līdz 110 grādu temperatūrai. Tā kā tam ir pievienots tokoferols un askorbinpalmitāts (apmēram 0,1%), Avokadīns saglabā savu stabilitāti un to var uzglabāt vismaz gadu.

 

 

Izmantošana un kosmētiskais pielietojums

Koncentrētā formā avokadīns satur ādai radniecīgus lipīdus, kas sastopami ādas hidrolipīdu un raga slānī, kur izpilda svarīgas funkcijas. Tie atbalsta raga slāņa lipīdu slāni, kas novērš ūdens iztvaikošanu no ādas, hidratizē to un uz ādu ar bojātu barjeras funkciju iedarbojas reģenerējoši un atjaunojoši. Tādēļ avokadīnu augstu novērtē sausas, neirodermitītiskas ādas kopšanas līdzekļos, kā arī produktos, kas paredzēti lietošanai pēc sauļošanās. Pētījumi pierādīja, ka nepārziepjojamās daļiņas ievērojami paaugstina ādas elastību, mazinās UVB starojuma izraisītās iritācijas un var paaugstināties šķīstošā un nešķīstošā kalogēna saturs. Receptēs mazina tenzīdu un UV filtru iritatīvo iedarbību.

Avokadīns uz eļļa - ūdenī emulsijām iedarbojas stabilizējoši. Nepārziepjojamā substance ir iedarbīgs, ādas fizioloģijai atbilstošs, vērtīgs komponents stabilas emulsijas izveidošanai. 

Sastāvdaļu koncentrācija un intensīvā, dziedējošā iedarbība nodrošina avokadīnam mērķtiecīgi izvēlētas, iedarbīgas sastāvdaļas statusu, arī tad, ja tam ir koemulģējošas īpašības. Avokadīns ir piemērots sausai, nobriedušai ādai. Kombinācijā ar lecitīniem, linola skābi un bagātīgām eļļām, nepārziepjojamās substances pieskaitāmas pie vērtīgākajām izejvielām, kas paredzētas tieši šim ādas tipam. 

 

Apstrādāšana

Tā kā avokadīns ir koncentrēts produkts, pietiek ar nelielu daudzumu, lai īsā laikā sasniegtu redzamus rezultātus. Hidrodispersijas gēlam pietiek ar 0,5- 1% avokadīna, emulsijām 1-2%. Ražotājs iesaka 2 - 10%. Izkausējiet avokadīnu ar citām eļļām. Avokadīna sterola daļiņām ir nepieciešama augstāka temperatūra kā citiem lipīdu komponentiem ar zemāku kušanas temperatūru. Tāpēc bieži vien tad, kad pārējās sastāvdaļas jau izkusušas, ir redzamas avokadīna sterola daļiņas. Nepārziepjojamās substances savienojas ar gēliem un citām eļļām hidrodispersijas gēlā (tas ir, šķidrā gēlā, kam pievieno taukus), taču tam ir tieksme rekristalizēties, tādēļ tas pacietīgi jāmaisa līdz atdzišanai. Mazās devās tas iedarbojas atjaunojoši, nav lipīgs un lēni iesūcas ādā. Lielākās devās (ap 2%, atkarībā no formulas) tas var veidot uz ādas plēvīti, radot noslogotas ādas sajūtu.

News


Jun
18
Jauna informācija sadaļā "Saules iedarbība uz ādu".

Jun
18
Jauna informācija sadaļā "Sauļojies droši un dabiski".

Mar
8
Jauna informācija sadaļā "Veselība".

May
28
Pievienota jauna sadaļa "Melno ķimeņu eļļa suņiem".

Seko Mums:
Pierakstīties jaunumiem:
Jūsu E-pasts:


Sadarbības Partneri:
Rudra