Izvēlne
Jūsu grozs

Lipodermīns

Lipodermīns
Lipodermīns
0.00€
  • Pieejamība: Pieejams
  • Produkta kods: 9077b

INCI: Aqua, Lecithin, Alcohol

 

Lipodermīns ir krēmīga gēlveida, dzeltenīga substance. Tas sastāv no 20% lecitīna, 16% spirta un 64% ūdens.

Lipodermīns ir dobjas liposomu lodītes, kas salīdzinājumā ar daudziem citiem industriāli izmantotajiem pildīto liposomu preparātiem sastāv no tā sauktajām tukšajām liposomām. To multilamelaritāte, tas ir, to uzbūve no 4-6 centrētām dubultmembrānām, nodrošina hidrofilās un lipofilās zonas, kurās var iesaistīties ne tikai ūdeņainās, bet arī lipofilās substances. Tas nozīmē, ka savā brīvajā telpā liposomas iekļauj citas vērtīgas vielas un nogādā dziļākos ādas slāņos, palielinot  kosmētisko efektu. 

Lipodermīns nav jūtīgs pret karstumu. To pierāda testi ar 10-procentīgu ūdens šķīdumu, kad pēc divām stundām 90 grādu temperatūrā nemainījās ne daļiņu lielums, ne pH vērtība.

Istabas temperatūrā lipodermīnu var uzglabāt 24 mēnešus. Ledusskapī 4-8 grādu temperatūrā to var uzglabāt vairāk kā trīs gadus. Lipodermīnu svarīgi uzglabāt cieši noslēgtā, necaurspīdīgā traukā.

 

Iedarbība un pielietojums

Liposomu membrānu struktūra atbilst dubultslāņa uzbūvei raga slānī (Stratum Corneum) un šūnu membrānām.  Kosmētikā tās izmanto, jo ir radniecīgas ādas fizioloģijai, nav iritatīvas, ir ar augstu panesamību. Ar lipodermīnu, mazliet biezinātāju un ūdeni var pagatavot vieglus fluīdus un želejas. Lipodermīnā esošais lecitīns darbojas kā viegls emulgators, tāpēc nav jāpievieno citi emulgatori. Tomēr emulģējošās īpašības ir diezgan vājas. 

Liposomām ir būtiska nozīme ūdens piesaistīšanai raga slānī, kā arī efektīvai barjerslāņa atjaunošanai. Tās ievērojami palielina kosmētikas iesūkšanās spējas un veicina emulsijām pievienoto aktīvo vielu uzņemšanu. Liposomu iedarbības veidu var iztēloties kā logus, kuros tiek atvērtas šūnu membrānas un caur tiem var apmainīties šūnas vielmaiņu produkti. Cita pozitīva iedarbība ir tāda, ka caur lipīdu slāņa tauku sašķidrināšanu var labāk novērst pārragošanos. Pievienots emulsijām lipodermīns uzlabo to iedarbību uz taukainu, netīru un aknes skartu ādu. Aknes un pūtīšu gadījumā lipodermīnu var klāt arī lokāli, jo tas iedarbosies žāvējoši un nomierinoši. Tomēr jāizvairās no lielu laukumu pārklāšanas ar lipodermīnu, jo visiem ādas veselajiem rajoniem žāvējošā iedarbība nav vēlama. 

 

Apstrāde

 

Lipodermīnam ir dažādi izmantošanas veidi. Tālāk uzskaitīti tipiskākie izmantošanas veidi:

 

Aktīvo vielu gēls

3-procentīgs liposomu aktīvo vielu gēls satur 15% lipodermīna, līdz 5% eļļas vai aktīvās vielas un 80% ūdens. Sajauciet visas sastāvdaļas (ūdenī šķīstošās aktīvās vielas izšķīdināt ūdens fāzē) un samaisiet viendabīgā masā līdz iegūstat daļēji caurspīdīgu gēlu. Tā kā, konservējot ar spirtu, gēls sašķidrinās, to vajadzētu konservēt, piemēram, ar 12% tīra vīna spirta uz ūdens fāzi. Pagatavojot izšķīdiniet visas aktīvās vielas ūdenī, respektīvi, tinktūrā, pievienojiet eļļu un beigās - lipodermīnu. Tikai tad var pievienot hialuronskābi. Papildus varat pievienot līdz 3 pilieniem ēteriskās eļļas. Pamateļļas izvēlieties atbilstoši ādas vajadzībām. Iizmantojiet labās, smalkās sēkliņu eļļas, kā naktssveces, granātābolu,  mežrozīšu, dzērveņu sēkliņu u.c.

Gēls ātri iesūcas ādā un veido maigas, mitrinātas ādas sajūtu. Normālai un sausai ādai pēc gēla uzklāšanas papildus vēl vajadzētu lietot krēmu, lai āda neizžūst, jo liposomas veicina ādas caurlaidību. Taukainas ādas gadījumā pilnībā pietiek ar gēlu.

 

Netīras un aknes skartas ādas preparāti

Preparātiem, kas paredzēti netīras un aknes skartas ādas gadījumos, ir receptes ar  95% tīra lipodermīna gēla un iestrādātām aktīvajām vielām, kas tiek uzklātas tieši uz vajadzīgajām vietām. Šādā gadījumā iesaka spirta šķīduma ekstraktus no ķērpjiem, lavandas, ēteriskajām eļļām (1 piliens uz 10g preparāta), rūpīgi sasmalcināta Urea (3-5%), pantenola (2%), alantoīna (līdz 0,5%).

 

Eļļas gēls

Kā citas izmantošanas iespējas iesaka eļļas gēlus. Tie ir ūdeni nesaturoši gēli uz eļļu bāzes. Viskozitāte iegūta, izmantojot sviestus,  alifātiskos spirtus un vaskus. Bez ūdens fosfātidilholīns neveido liposomas, bet neatkarīgi no tā veicina iespiešanos ādā un ir kopjošs komponents. Pievienojot lipodermīnu (3-10%), eksperimenti pierādīja, ka tas veicina eļļu ātrāku iesūkšanos ādā un samazina eļļaino spīdumu. Iegūtais fosfātidilholīns šķidrina un atbalsta lipofīlo aktīvo vielu transportēšanos ādai.

 

Aktīvā viela

Lipodermīns emulsijās funkcionē kā aktīvā viela. Izveidotajā emulsijā ir pietiekoši daudz brīva ūdens, tādēļ ūdens fāzei vajadzētu būt vismaz 75%. Klasiskajās emulsijās lipodermīnu kā aktīvo vielu pievieno apmēram 3%.

Ir zināms, ka liposomālo struktūru var stabilizēt ar 0,2-0,5% avokadīna un E-vitamīna (0,2% tokoferols) pievienošanu. Tie integrējas liposomālajās membrānās un samazina lādēto daļiņu difūziju.

 

Lipodermīnu var izmantot gan receptēs bez emulgatoriem kā liposomālo aktīvo vielu gēlu bāzi, gan emulsijās uz nejonisko emulgatoru bāzes un tīros eļļas gēlos.

Atsausksmes

Uzrakstīt atsauksmi

Slikti Labi